Söyleşi: Nevzat Çağlar Tüfekçi
Etkinliğin amacıyla ilgili TSD Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi ve Yazar Erdal Kara ile görüştük.
TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ MİLAS TEMSİLCİSİ HÜSNÜ TEVŞİ…
Soru: “Engellilerimiz için bir kitap yeter” sloganıyla bir stand açtınız. Bunun amacı nedir?
Yanıt: Bizim projemizin amacı sadece kitap değil. Bu şekilde engellilerin sesini duyurabilmek. Amacımız, Milas’ta kitlenin, bir engelli derneğinin varlığından haberdar olmaları. Milas’ta hiç engelli derneği yoktu. Araştırmalarımız bunun bir ihtiyaç olduğunu gösterdi. Pandemi nedeniyle bugüne kadar etkinliklerimizi yapamadık. Hem derneğimizi tanıtmak hem de derneğimize bir katkısı olsun diye bu kitap standını açtık. İçeriklerinde daha çok engelli sorunlarına değinen, engelliler için bir farkındalık yaratmayı amaçlayan yazar Erdal Kara’nın kitaplarına yer verdik. Kendileri bize yardımcı oldu ve onun kitaplarından oluşan bir stand açtık.
S: Yazar Erdal Kara, faaliyetlerinizde hep size destek oldu mu?
Y: Evet genel anlamda bize çok destekleri oldu. Hayata bakışı, engellilere bakışı, öykülerinde engellilere yer verişiyle başlı başına engellilere bir yardımı olmuştur. Dernek olarak bize çok katkıları oldu. Dernek faaliyetlerimizde ve engellilerin sorunlarını anlatılmasında onun bize çok destekleri oldu. Kitaplarını incelediğimde, hedef kitlemiz engellilere yönelik öykülerinin olması, bizim kitleyle buluşmamızda çok yararlı oldu. Dernek şubemizin açılışını pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik ama faaliyetlerimize devam ediyoruz.
S: Toplumun engellilere bakış açısı nedir veya ne olmalı?
Y: Öncelikle şunu söylüyorum: “engelli olabiliriz ama engel görmeyin yeter”. Temel sloganımız bu! Maalesef toplumun engellilere bakış açısı çok farklı. Milas özelinde konuşabilirim. Engellileri yok sayma, toplumsal yaşamda engellileri engel olarak görme; toplumun genelinde var olan sorunlardı. Bu konuda bir duyarsızlık, çok var. Bu etkinliği yapmaktaki amacımız da farkındalığı ortaya çıkarmaktı. İleriki süreçte de yapacağımız projeler var. Engellilerin bu toplumun bir parçası ve gerçekliği olduğunu insanlara tekrar tekrar hatırlatmak istiyoruz.
S: Kent yaşamında, normal insanların engellilere oluşturduğu engeller nelerdir?
Y: Bu, saymakla bitmez. Milas özelinde görme engelliler yolu üzerinin esnaflar tarafından işgal edilmesinden tutun, engelli rampalarına araçların park etmesine kadar… Kaldırımların engellilere uygun olmayışından tutun, alışveriş merkezlerine engellilerin giriş-çıkışlarına kadar pek çok sorun karşımıza çıkıyor. Bu konuda çok yetersiziz. Bu alanda gerekli çalışmaları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Birçok noktada engellilere kısıtlama var. Engellilerin erişebilirliği konusunda çok büyük sorunlarımız var. Milas’ta bunun çok örneğini görebiliyoruz. Özellikle kaldırımlarda engelli yollarının tamamen işgal edilişi, araçların park edilmesinden tutun esnafın bu yollar üzerinde tezgâh açmasına kadar çok büyük sıkıntılarımız var engelliler adına…
S: Kitap satın alma konusunda vatandaşın standa ilgisi nasıl?
Y: İlgi iyi. İlgiden memnunum. Bu kadar ilgi olacağını tahmin etmiyordum. Toplum olarak okur-yazarlık konusunda bir sıkıntımız var. Çok okuyan bir toplum değiliz maalesef. Kitap standına ilgi beklediğimizin üstünde diyebilirim. Burada satılan kitapların geliri derneğin olacak ve biz bunu engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacağız. Milas’ta, engelliler derneğine gelen yardım talepleri, beklentimizin çok üstünde.
S: Nedir bu size gelen engelli talepleri?
Y: Bir kere geçim konusunda yaşanılan sıkıntılar var. Bakıcı maaşı, engelli maaşı alınıyorsa bu yeterliymiş gibi görünüyor maalesef. Günümüz koşullarında ev kirası, elektrik-su giderleri, zorunlu yaşamsal ihtiyaçları düşündüğünüzde; bu alınan yardımlar çok yetersiz kalıyor. Bize gelen talepler, daha çok ortopedik(bedensel) engellilerden geliyor. Tekerlekli sandalyeden tutun, erzak ihtiyacına kadar birçok konuda bize talepler geliyor. Bağışçılarımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Gelen ihtiyaç taleplerini karşılamakta zorlanıyoruz, hatta üstesinden gelemiyoruz. Bizden çok yardım isteyen engelli vatandaşımız oluyor. Bu, beklediğimizin üstünde.
S: Yardımları nasıl ulaştırıyorsunuz?
Y: Biz köprü görevini görüyoruz. İhtiyaç sahipleriyle bağışçıları buluşturuyoruz. Engelli kardeşlerimiz bize ulaşıyorlar. Biz de onları bağışçılarla buluşturup, bu şekilde ihtiyaçların karşılanmasını sağlamış oluyoruz. Milas’ta sosyal haklarından habersiz olan engellilerimiz var.
S: Ne gibi?
Y: İki hafta önce karşılaştık. Kadın felçli. Özel rehabilitasyon merkezine ücret ödüyor. Bir engelli raporu alabileceğinden, bu hizmeti ücretsiz olarak alabileceğinden habersiz maalesef. Bize ulaştılar. Biz gerekli yolları gösterdik. Raporlarını aldılar. Şu anda rehabilitasyon merkezinde ücretsiz tedaviye başlayacak… Bazı engelli vatandaşlarımız şu anda, engelli olmaktan kaynaklı yasal hakları nedir, bunu bilmiyorlar. Bir görevimiz de bu konuda engellilerimizi aydınlatmak. Köylere kadar tek tek dolaşıp, kayıt dışı engellileri bulmak, bu vatandaşlarımıza yardımcı olmak, bundan sonraki önemli çalışmalarımız arasında. Edindiğimiz bilgiye göre şu anda Milas’ta 3 Bin’e yakın engelli var. Bunların birçoğu kayıt dışı. Bunları tek tek saptamaya çalışacağız.
S: Muhtarlara ulaşabildiniz mi?
Y: Şu anda ulaşamadık ama ulaşmaya çalışacağız. Onların da bizimle diyalog kurmalarını istiyoruz. Burada telefonumuzu verelim ve bizi arasınlar. Köylerindeki engelli vatandaşlara yardımcı olmaya çalışalım. Bu konuda pandemi bizi çok engelliyor. Telefonum: 0.533.281 51 95
xxx
YAZAR-SENARİST-YÖNETMEN ERDAL KARA
Soru
: Engelliler için bir kitap yeter afişi var bunun önünde de bir kitap standı açılmış. Yazar olarak sizin engelliler derneğine katkınızı nasıl olacak?
Yorum yazarak Haber Milas Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haber Milas hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Haber Milas editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haber Milas değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Haber Milas Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haber Milas hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Haber Milas editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haber Milas değil haberi geçen ajanstır.